Kissalamme

 
Olen Jenny ja tällä sivulla kerron hieman tarinaa FI*Walidah-nimen takaa. Kasvattajanimeni FI*Walidah on hyväksytty FIFéssä heinäkuussa 2015, mutta kissaharrastuksen parissa olen toiminut vuodesta 2003 asti (kissa- ja jäsenyhdistysten toiminta, näyttelyiden sihteeristö, näyttelyiden pystytys, eläinlääkärin assistentti, tuomarin assistentti...). Walidah on egyptiä ja tarkoittaa englanniksi "Newborn" eli suomeksi siis "Vastasyntynyt". Nimi sopii tottakai jokaisen kasvattamani pennun nimen eteen, mutta löytyy myös ensimmäisen oman kissani Weeran nimestä (FI*Chai-lai Walidah Ife = vastasyntynyt rakkaus). Nimi siis luonnollisesti vetoaa tunteisiini ja oli myös looginen - täydellinen kasvattajanimi!
 
 
 
Asun Espoon Vermonniityssä kolmiossa ja joka päivä kotona hauskuuttaa kaksi hopeatäplikästä egyptinmau-tyttöä; äiti Weera ja hänen tyttärensä Inukshuk. Arkisin jojottelen työn ja opiskelun välillä. Työskentelen Unity Technologies:lla tuotepäällikkönä ja opiskelen Aalto-yliopistossa maisteritasolla ihmisten ja koneiden välistä vuorovaikutusta sekä koneoppimista. Minua kiinnostaa myös suuresti robotiikka ja pari robotti-ideaa on tietenkin tässä jo kehittynyt: kissojen hiekkalaatikoiden tyhjentäjä/puhdistaja, kissojen leikittäjä, kissojen ruuan säännöstelijä... Ai miten niin huomaa, että on kissaihminen? ;)
 
 
Itse olin vasta 7-vuotias kun hankimme ensimmäisen rotukissamme, kauniin ja temperamenttisen koratin nimeltä Maj. Majn oli tarkoitus tulla perheeseemme vain tavalliseksi kotikissaksi, joka ilahtuttaisi sekä meitä lapsia että vanhempiamme. Lähestyimme kissanäyttelyiden ihmeellistä maailmaa kuitenkin vaivihkaa ja Maj ilmoitettiin ensimmäiseen näyttelyynsä Turkuun monien kasvattajan suostuttelujen jälkeen. Äitini oli niin hermostunut, ettei edes uskaltanut viedä maailman kilteintä kissaamme tuomarille. Kyllä kissanäyttelyt vaan osaa olla pelottavia paikkoja! Majn kasvaessa uskalsimme myös harkita mahdollisesti teettää Majlla pentueen - hänen isänsä oli kuitenkin tärkeälinjainen Thaimaan tuonti, jonka suvun jatkuvuus olisi kriittistä. Koska Suomesta ei sopivaa urosta löytynyt, käänsimme päämme kohti Norjaa, mistä löytyi Majlle juuri sopiva uros Uffe. Uffen kasvaessa hänestä ja Majsta tuli todella läheiset, voisikin sanoa liian läheiset, että Uffe ei valitettavasti monien yritysten jälkeen saanut Majta raskaaksi. Olivatko yritykset sitten liian varovaisia, sisaruksellisia, en tiedä... Maj sai kuitenkin ensimmäisen pentueensa vuonna 2005 eri uroksen kanssa. Tämä sai varmasti Uffen pohtimaan asemaansa Majn puolisona. Käväisimme Uffen kanssa ensimmäisten pentujemme luovutusten jälkeen Riikassa kissanäyttelyssä. Ilmeisesti raastava muutaman päivän ero toisistaan ja toisen miehen uhka saivat Uffen yrittämään tällä kertaa tosissaan ja Maj tuli kuin tulikin raskaaksi.
 
 
Kuten arvata saattaakin, söpöjen kissanpentujen varttumisen seuraaminen lapsena oli maailman parasta! Kissaharrastus ei siis saanut jäädä näihin muutamiin kissanäyttelyihin eikä kahteen pentueeseen - onneksemme äitimme oli myös hurahtanut kissaharrastuksen pariin eikä paluuta selvästi enää ollut. Kissanäyttelyissä äitini oli päässyt myös tutustumaan eksottiseen ja harvinaiseen kissarotuun nimeltään egyptinmau. Suomessa ei sillä hetkellä ollut kuin vain yksi leikattu egyptinmau-uros, joten ulkomaan matka olisi taas välttämätön. Lopulta Belgiasta vuonna 2006 löytyi maailman kauneimman ja huolestuneimman näköinen kissa nimeltään Khety, joka voisi mahdollisesti olla avaimemme egyptinmaun kasvatukseen. Yllätykseksemme Khety menestyi erinomaisesti näyttelyissä ollessaan pentu, voittaen jopa kaksi kertaa kategoriansa parhaan pennun tittelin. Muistan, kun Khetyn ensimmäinen näyttely oli Tallinnassa, jota ennen saimme jännittää päivin öin, sillä olimme huolissamme ettei Khetyllä ollut tarpeeksi selkeä "katkennutta kaulanauhaa", joka egyptinmaulta on löydyttävä standardin mukaan. Äitimme varoitteli jo meitä, että Khety saatetaan diskata tämän virheen takia, joten älkää olko liian surullisia, jos tuomari ei tykkää. Tuomari valitsi Khetyn kuitenkin tuomarin parhaaksi - emme sitten enää uskoneet äitiämme, kyllä Khety vain on paras!
 
 
Khety sai myöhemmin kaverikseen toisen hopeatäplikkään egyptinmau-naaraan Kheprin, joka tuotiin Hollannista vuonna 2009. Khepri sai yhden pentueen Khetyn pojan Chichun kanssa. Pentueeseen syntyi 4 pentua, joista yksi oli Weera. Jo puoli päivää pentujen syntymästä päätin, että Weera jää minulle. Meille on syntynyt Weeran kanssa aivan erityislaatuinen tunneside, en voi edes sanoiksi pukea kuinka paljon rakastan tuota höpsöä kissaa. Voisi sanoa, että olemme olleet kuin paita ja peppu Weeran syntymästä saakka. Weeran kaunis ääni, lojaali luonne ja hellyyskohtaukset eivät jätä kyllä ketään kylmäksi. Huono valinta Weera ei tosiaankaan ollut: Weera kierteli isoäitinsä Khetyn kanssa ahkerasti näyttelyitä pentuna ja oli kerran kategorian paras ja useasti paneelissa keräilemässä ääniä. Ei jäänyt Weeran kauneus tuomareilta huomaamatta, niinkin nuorena Weera sai kuulla olevansa "melkein täydellinen mau". Kerran Weeran hävitessä paneelissa 2-5 äänin kuulemma voittamattomalle burmalle, tuli eräs tuomari jälkeenpäin halailemaan ja pussailemaan Weeraa ja pahoitteli häviötä, vaikka olimme aivan varmoja ettei mahdollisuuksia edes ollut.
 
 
Weeran viimeisestä pentueesta oli aika myös valita tämän hienon suvun jatko, jolloin ylpeänä valitsimme sukua jatkamaan Inukshukin. Inukshukilla on sukutaulussaan hyvin tärkeitä linjoja, joita äitini on ulkomailta hakenut (Khety Belgiasta, Khepri Hollannista, Eemeli Ranskasta, Kaitsu Amerikasta, Nefertiti Amerikasta, Kamila Englannista), joten on kunnia saada jatkaa näitä linjoja tämän tyllerön ansiosta. Inukshukin ensimmäinen pentue ja samalla ensimmäinen FI*Walidah-pentue syntyi joulukuussa 2015.
 
Weera ja Inukshuk ovat erittäin hyviä ystäviä keskenään ja usein heidät löytääkin nukkumassa naamakkain vaatehuoneestamme Ikea-kassin sisältä. Weera vanhempana on se, joka pitää jöötiä talossa ja Inukshuk mielellään palvelee äitiään herkillä pesuhetkillä. Weeraan ja Inukshukkiin pääset tutustumaan yksityiskohtaisemmin Kissamme-osiosta ja kuvia löydät lisää Kuvia-osiosta.
 
 
Kissamme ovat ihmisten tavoin perheenjäseniä ja niiden terveys ja hyvinvointi ovat etusijalla kuten meidänkin. Kissoille pyritään antamaan mahdollisimman luonnonmukaista, maistuvaa ja terveellistä ruokaa. Kuivaruokina käytämme muun muassa Canagania, Taste of the Wildia, Applawsia... Toisinaan kissat saavat myös porsaan sydäntä, naudan paistia, broilerin fileesuikaleita tai muuta vastaavaa raakaravintoa. Mahdollisimman proteiinipitoisella ja viljattomalla ruualla kissat ovat pysyneet tyytyväisinä. Suosimiamme kissanhiekkamerkkejä ovat Extreme Classic ja Compact Care, jotka ovat savipohjaisia ja paakkuuntuvia hiekkoja. Pennut pyritään totuttamaan myös osittain puupohjaiseen kissanhiekkaan, joka on ekologisempaa kuin savipohjaiset hiekat. Täten uuden omistajan ei tarvitse tottumuskysymyksestä valita savipohjaista hiekkaa.
 
 
Käytämme kasvatukseen hyväluonteisia, perusterveitä ja standardinmukaisia kissoja. Kissat ovat ensisijaisesti kuitenkin lemmikkejä, joten haluamme kasvattaa pennuistamme mahdollisimman sosiaalisia, reippaita ja ystävällisiä ihmisten parhaita ystäviä. Kaikki pennut ovat toki omia yksilöitään, eivätkä välttämättä peri tai omaksu vanhempiensa piirteitä. Emme käytä kasvatukseen kissoja, joilla on vakavia perinnöllisiä sairauksia. Pienessä populaatiossa täytyy kuitenkin olla myös monipuolisuutta ja suurin työ on pitää tämä hieno alkuperäisrotu elinvoimaisena. Mahdollisuuksien mukaan pentueista jätetään enemmän kuin yksi pentu jatkokäyttöön, jotta saadaan laajasti jatkettua linjaa ja jättää mahdollisuuksia valita kasvatukseen parhaimmat yksilöt niin terveyden, luonteen kuin ulkonäönkin kannalta. Pentueen paras pentu ei valitettavasti aina kasva parhaimmaksi kasvatuskissaksi eikä linjan jatkuvuutta voida taata, jos joka pentueesta jätetään aina vain yksi yksilö jatkokäyttöön.
 
 
Egyptinmaussa minua viehättää niiden alkuperäisyys ja mielenkiintoinen historia. Luonne on puhdasta kultaa ja niillä on aina niin paljon rakkautta annettavana! Kasvatuksessa päämääräni on kasvattaa terveitä, sosiaalisia ja näyttävän näköisiä egyptinmau-kissoja. Olen erikoistunut hopeavärityksen kasvatukseen ja keskityn erityisesti puhtaan hopean kasvatukseen mahtavalla kontrastilla.
 
 
Käymme säännöllisen epäsäännöllisesti näyttelyissä ja yritänkin aina kotisivuillani ilmoitella, mikäli olemme näyttelemässä jossain. Paras kissanäyttelykaverini on tietysti äitini, jonka kanssa mielelläni kävisin yhdessä mahdollisimman paljon näyttelyissä. Näyttelyt ovat olleet jo yli 10 vuotta yhteinen harrastuksemme eikä loppua saa näkyä! Yksin en mielelläni näyttelyissä käy, sillä tuttu kissaseura on juuri parasta viikonlopuissa. Se, kun saa vain unohtaa muut murheet ja keskittyä kissoihin on se asia, joka innostaa palaamaan näyttelyihin yhä uudestaan.
 
Soita, tekstaa, laita sähköpostia, tule käymään - kerron mielelläni lisää! :) 
Muista seurata meitä myös Facebookissa: FI Walidah Egyptinmaut